NEEM CONTACT OP
Borrelen (1)

Genieten van een fris drankje op een zonnig terras, lekker toch? Dat vinden jouw gasten ook. Met de tips uit dit artikel, maak je een verleidelijke terraskaart die gasten bij jou brengt en laat blijven!

Snack Chicken Finger Met Saus

Populairder dan ooit!

Het terrasseizoen is populairder dan ooit. Wie geniet er nu niet van een gezellig, zonnig terrasje? Ook voor jou als cafetaria- of horeca-ondernemer, is dit hét seizoen dat jouw hele jaar kan maken. Maar een terras laten renderen, is toch niet helemaal hetzelfde als een traditionele zaak. Er komt heel wat bij kijken. Zo kunnen de piekmomenten sterk verschillen, zijn de verwachtingen van je gasten anders en ontstaan er nieuwe eetmomenten.

Een aangepaste menukaart voor je terras maakt een groot verschil voor je cafetaria of horecazaak.

 

Vaak stel je een aangepaste terraskaart voor je terras samen. Voor die aangepaste terraskaart, helpen we je graag op weg met enkele tips. Want als je het als cafetaria- of horeca-ondernemer slim aanpakt, ga je een rendabel terrasseizoen tegemoet.

Borrelmaatjes Potapéros Van Geloven 72dpi 682x1024px E Nr 6410

Een rendabel horecaterras begint met een goede voorbereiding

Tijdens het terrasseizoen vergroot je tijdelijk de capaciteit van je zaak. Er komen dus flink wat extra gasten over de vloer. Maar ook de gebruiksmomenten breiden uit. Er wordt ‘s namiddags al een hapje besteld, het borrelmoment wordt uitgebreid. Mensen blijven vaak langer zitten na het eten. Daar moet je als ondernemer op voorbereid zijn, om geen inkomsten mis te lopen.

Er zijn een aantal vuistregels die je hierbij kunnen helpen:

  • Zorg voor een duidelijk plan:

Welke rol heeft je terras? Mik je op dagjestoeristen? Mik je enkel op het borrelmoment? Of vervangt je terras gewoon je binnenruimte? Hoe deel je de terrasruimte in? Op voorhand een duidelijk plan opstellen, helpt je om snel en efficiënt keuzes te maken.

  • Less is more:

Beperk de keuze op je terraskaart. Zo vermijd je dat je gasten door de bomen het bos niet meer zien én blijft het werk voor je team overzichtelijk. Vermijd ingewikkelde gerechten en presentaties voor een vlot proces.

  • Werk efficiënt:

Beperk het aantal handelingen dat je team moet maken. Bereid je gerechten bovendien zoveel mogelijk voor om de piekmomenten zonder zorgen aan te pakken.

  • Bereid je personeel goed voor:

Vaak werk je tijdens het terrasseizoen met tijdelijk personeel, flexijobbers of met studenten tijdens hun vakantiebaan. Zorg dat iedereen duidelijk weet wat je van hen verwacht. Zorg dat ze je terraskaart goed kennen en zorg voor een aanspreekpunt als ze met vragen zitten.

  • Denk aan weer en wind:

Helaas kan je niet altijd rekenen op het Nederlandse klimaat. Zorg dat jouw terras is voorbereid op weer en wind met overkappingen, beschutting en/of terrasverwarmers.

Souflesse Serveerplank Gevuld Mini Assorti Landscape 72dpi 1280x958px E Nr 5134 (1)

Met je terraskaart, maak je écht het verschil

Ondanks een goede voorbereiding, je harde werk op je terras en in de keuken, kan je moeilijk ‘op koken’ tegen een slimme terraskaart. Vriendelijke, snelle bediening en gezelligheid zorgen voor gasten, maar het is je kaart die zorgt voor de winst. Hieronder delen we enkele praktische tips om zo’n terraskaart te maken.

Willie Dokter Texas Hamburger Sfeerbeeld 72dpi 682x1024px E Nr 5520 (1)

Vertrek van je populaire gerechten

Het aantal keuzes op je kaart beperken tijdens het terrasseizoen, is altijd een slimme zet. Dat betekent natuurlijk niet dat je kaart saai hoeft te zijn. De gerechten die je aanbiedt, moeten er wel staan. Vertrek daarom van je populairste gerechten. Heb je een signature dish waar je gasten steeds voor terugkomen? Dan mag dat gerecht zeker niet ontbreken op je terraskaart.

Je kan hier ook slim mee omgaan en de lijn doortrekken naar andere gerechten. Zijn je gasten fan van een Nederlandse klassieker zoals kaassoufflé of een broodje kroket? Zet dan bijvoorbeeld de loaded salade Souflesse of deze bitterballen pintxos op je kaart. Dezelfde insteek, maar met een twist. Zo bouw je verder op een gerecht dat al in de smaak valt.

Sfeerbeeld Mora Crispy Chick N 72dpi 1280x867px E Nr 5531

Surf mee op het succes van populaire trends

Elk terrasseizoen zijn er een aantal trends waar je op kan inspelen. Zo zijn er steeds meer gasten die graag voor vegetarische snacks gaan. Als er voor snacks met vlees gekozen wordt, winnen de bourgondische kwaliteitssnacks zoals de borrelmaatjes weer aan populariteit.

Ook trends zoals haute friture en high fry drukken steeds meer hun stempel op het menu. De boodschap? Kijk goed om je heen. Weet wat er speelt en wat je gasten zou kunnen smaken. Je hoeft heus niet op elke trend in te spelen, maar vaak kom je met een eenvoudige aanpassing al een heel eind.

 

1320 1321 Van Dobben Vegetarische Bitterballen & Croquet 72dpi 1280x958px E Nr 6602

Met kleine snacks zorg je voor een wereld van verschil

Als bar of drankgelegenheid kan je enkel snacks aanbieden op je terras. Maar ook voor andere horecazaken kunnen kleine snacks voor een wereld van verschil zorgen. Ze zijn ideaal om je gasten wat langer te laten zitten en meer geld te laten uitgeven. Onderschat het effect van ‘zien eten, doet eten’ niet. Passeer dus slim met je borrelplank of warme hapjes in het blikveld van andere tafels. Wie kan er nu de geur van een portie bitterballen weerstaan? Ook originele snacks zoals de Nacho Cheese bites van Mora vallen in de smaak. Of bied je gasten een kleine snack aan, als verwelkoming. Je zal zien, het blijft zelden bij één hap.

 

100% Lekker, 100 % Future Proef 72dpi 1280x1144px E Nr 6655

Ontwerp een terraskaart die past bij de sfeer

Wat er op je menukaart staat is natuurlijk het belangrijkst. Maar hoe het er op staat, valt niet te onderschatten. Het hoofddoel van een menukaart is om je gasten te vertellen wat je verkoopt. Liefst op een zo duidelijk mogelijke en overtuigende manier. Omdat het ook één van de eerste contactmomenten is, zet je best meteen de juiste toon. Met een originele menukaart val je bovendien extra op.

Stel, je hebt het terras van je cafetaria of terras met veel aandacht en zorg ingekleed als een heuse jungle. Dan is het extra leuk om je gasten te verrassen met een menu-ontwerp dat daarbij past. Sommigen gaan zelfs verder en zetten hen menu op een bananenblad of een houten plankje. Een gelamineerde menu op papier werkt ook, maar heeft niet hetzelfde effect.

  • Geef mensen houvast met een duidelijke kaart: mensen verwachten en bepaalde structuur (hoofdgerechten, snacks, warme en koude dranken). Je mag zeker spelen met die structuur (of verwachting), maar voorkom dat je gasten verdwalen.
  • Gebruik emotionele woorden en beschrijvingen, maar doe het met mate. Denk aan “Knapperige Kipkorn, Mexican Style – Arriba!” en niet “Authentieke en krokante Kipkorn op Mexicaanse wijze.”
  • Speel met kleuren, vormen en materialen om op te vallen. Heb je bepaalde (marge)toppers, laat ze er ook visueel te uitspringen door een kader of accentkleur.
  • Ga digitaal. De QR-code is helemaal in en ondertussen goed ingeburgerd. Het voordeel van een digitale menukaart is dat je meer opties hebt, en je voortdurend jouw kaart kan aanpassen.

 

Vandemoortele Streetfood Streetlovers Recipes Groupimage 73000080 73000079 73000069

Een goede gastheer zorgt voor een ervaring

Je gasten komen natuurlijk niet enkel voor je terraskaart. De belangrijkste tip voor een succesvol terrasseizoen: geef je gasten een leuke tijd. Leg ze extra in de watten, investeer in de aankleding en zorg voor muziek of themadagen/-avonden. Als je erin slaagt om ze een leuke ervaring te geven, komen ze gegarandeerd terug!

 

Bron: vangeloven.com